O prajitura usor de facut si extrem de savuroasa dupa o reteta de Jamie Oliver.
Ingrediente cheescake (8-10 portii):
Pentru blat:
150 g unt nesarat, topit, plus încă puţin pentru uns tava
250 g biscuiti digestivi, faramitati
250 g biscuiti digestivi, faramitati
Compozitie:
115 g zahar tos
3 linguri amidon din porumb
900 g branza de vaci grasă, la temperatura camerei
2 oua ecologice mari
115 g frisca nebatuta
un baton de vanilie (crestati-l in lung si scoateti semintele) sau ½ lingurita esenta de vanilie
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
3 linguri amidon din porumb
900 g branza de vaci grasă, la temperatura camerei
2 oua ecologice mari
115 g frisca nebatuta
un baton de vanilie (crestati-l in lung si scoateti semintele) sau ½ lingurita esenta de vanilie
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
Pentru sosul de visine din compot:
400 g visine fara samburi din compot
400 g visine fara samburi din compot
5 linguri cu varf de zahar tos
2-3 linguri de concentrat de rodii
optional: putin vin de porto sau whisky
optional: putin vin de porto sau whisky
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180°C (treapta 4). Ungeti cu unt si
tapetati fundul (sau utilizati o hartie de copt, doar pe fundul tavi) si
laturile unei tavi rotunde cu diametrul de 24 cm (eu folosesc o tava cu laturi
detasabile). Amestecati biscuitii faramitati si untul topit intr-un bol, puneti
amestecul pe fundul tavii, intindeti si presati cu dosul unei linguri ca pe un
blat si coaceti timp de 10 minute. Apoi, scoateti blatul din cuptor si lasati-l
sa se raceasca putin.
Mariti temperatura din cuptor la 200°C (treapta 6). Amestecati zaharul si amidonul din porumb intr-un bol. Adaugati branza de vaci si bateti totul cu mixerul pana cand obtineti un amestec cremos. Adaugati ouale si amestecati bine. Adaugati treptat frisca lichida si amestecati pana la omogenizare, apoi încorporati
semintele sau esenţa de vanilie si coaja de portocala/lamaie.
Repartizati crema peste blatul de biscuiti si scuturati-o usor, pentru a-i nivela suprafata. Puneti prajitura în mijlocul cuptorului si coaceti-o timp de 40-45 de minute, pana când se rumeneste usor deasupra si umplutura se intareste (chiar daca pe mijloc unplutura e mai elastica decat pe laturi, dupa ce se raceste aceasta va deveni ferma). (Puteti acoperi prajitura cu o folie de aluminiu ca să nu se rumeneasca prea tare.) Scoate-ti prajitura si lasati-o să se răcească la temperatura camerei si serviti-o după 2-3 ore sau, pentru a avea o consistentă mai fermă, tineti-o la frigider pana când se raceste complet.
Sosul:
Puneti cratita la foc mic spre mediu şi fierbeti visinele (fara
zeama de la compot) impreuna cu zaharul si concentratul de rodie (concentratul
ii va da un gust acrisor) circa 20 de minute. Adaugati si putin vin de porto
sau whisky spre final. Luati compotul de pe foc si lasati-l să se raceasca, iar
apoi adaugati-l peste prajitura la servire.
No comments:
Post a Comment