Aceasta reteta am primit-o de la buna mea prietena, Ingrid, careia ii multumesc foarte mult!
Cantitatile sunt pentru 2 cozonaci.
Ingrediente:
- 1 kg faina de buna calitate
- 12 oua proaspete (din care unul este necesar la final, pentru a unge cozonacii)
- 250-300 gr zahar tos
- 50 gr drojdie solida
- 200 gr smantana dulce, mai groasa
- 100 gr unt
- 150 ml lapte
- Sare
- Vanilie (sau dupa gust alte esente)
- 100 ml ulei floarea soarelui
- 500 gr nuca macinata
- 2-3 linguri cacao neagra
- 100 gr ciocolata menaj
- Hartie de copt
Toate ingredientele trebuie aduse in bucatarie cu cateva ore inainte, pentru a avea aproximativ aceeasi temperatura. In bucatarie trebuie sa fie aprox 23-24 gradeC.
Aluatul:
Se pune toata faina intr-un lighean incapator de bucatarie (Diana iti multumesc!). In mijloc se face o gaura, si se pun acolo drojdia, 1 lingura zahar, 1 ou intreg si putina apa calduta. Se amesteca in mijloc pana cand se face un terci si se acopera acel terci cu restul de faina de pe margini. Se lasa asa pana cand se umfla si crapa stratul de faina de deasupra.
Cele 10 galbenusuri se freaca cu o lingurita sare, zaharul, untul (topit sau la temperature camerei), smantana, 150 ml lapte.
Se pune cratita pe foc mic si se amesteca continuu, pana cand se incalzeste si se omogenizeara (nu trebuie sa fie foarte fierbine, si nici sa fiarba). Compozitia se pune in mijlocul fainii si se incepe framantatul .
Se framanta continuu 30min pana cand nu e nici prea moale (sa nu fie lipicioasa) astfel incat sa se poata intinde o foaie. La sfarsit se adauga uleiul putin cate putin si se incorporeaza.
Se lasa aluatul sa creasca aprox 3 ore – 3 ore 30 la caldura, acoperit cu un prosop.
Daca se umfla prea mult, se mai framanta, sa nu dea pe afara.
Compozitia:
Ciocolata se topeste la bain-marie (se poate aduga apa daca este nevoie), se adauga nuca, cacaoa si cele 10 albusuri batute spuma. Acestea se adauga treptat pana cand iese o crema care nu curge.
Alcatuirea cozonacilor:
Aluatul dospit se imparte in 4 parti egale.
Din fiecare sfert se face o foaie, se intinde, si se umple cu cate ¼ din compozitia de nuca. Apoi se ruleaza.
Se impletesc 2 cate 2 si se pun in tavi care in prealabil au fost tapetate cu hartie de copt.
Tavile se lasa la cald inca 20-25 minute (se pot lasa pe usa cuptorului incalzit).
La sfarsit se bate un ou spuma si se ung cozonacii cu acel ou.
Se pun in cuptorul incins.
Se coc la foc potrivit aproximativ o ora.
Pentru cuptoarele electrice: 20 min la 130 grC, 40 min la 200 grC.
Pofta Buna!
Felicitari din tot sufletul si la mai multi!!
ReplyDeleteIngrid
minunat de gustos!
ReplyDeletediana
ps: mama ma tot intreaba cate oua ati pus :)))